Domov»Koláče a zákusky»Taliansky mäsový koláč

Taliansky mäsový koláč

0
zdielaní
Pinterest Google+

Taliansky mäsový koláč je skutočne sýty masový koláč, ktorý je pritom naozaj výborný a dokonale sa hodí ako druhý chod obeda, prípadne ako skorá večera.

Potrebné suroviny na náš taliansky mäsový koláč:

  • 900g mletého hovädzieho mäsa
  • 600g špenátových listov
  • 400g lúpaných rajčín
  • 100g rajčinového pretlaku
  • 500g lístkového cesta
  • 2 vajcia
  • 100g masla
  • 150g ementálu
  • 150g syru čedar
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • cukor a morská soľ
  • korenie a čerstvá bazalka

Prípravu mäsového koláča začneme najlepšie tým, že si najprv pripravíme mäsovú plnku a to tak že roztopíme v hrnci maslo, na ktorom asi 15 minút opekáme mleté hovädzie. Popri tom si očistíme cesnak, ktorý nakrájame na drobné kúsky a postupne za stáleho miešania pridávame spolu s rajčinami, rajčinovým pretlakom, nakrájanou bazalkou, soľou, korením a trochou cukru do mäsa, ktoré necháme približne 4 minúty dusiť a občas ho pri tom premiešame. Popri tom ako sa nám dusí mäso si začneme pripravovať špenátovo syrovú plnku a to tak že si vezmeme umyté špenátové listy, ktoré na miernom ohni miešame na panvici kým trochu nezvädnú. Akonáhle sú zvädnuté, tak ich vyberieme a premiešame s nastrúhaným čedarom, ementálom, vajíčkami a prípadne ich ešte dosolíme a okoreníme. Následne keď sú obe plnky hotové, tak si dno zapekacej misy, vystelieme polovicou lístkového cesta, ktoré sme si rozvaľkali, na ktoré vylejeme mäsovú vrstvu a na ňu dáme syrovo špenátovú vrstvu, ktoré následne prekryjeme druhou polovicou lístkového cesta. Keď máme takto koláč pripravený tak si ešte môžeme vrchnú časť lístkového cesta potrieť vaječným žĺtkom aby nám počas pečenia na ňom vznikla zlatistá kôrka. Takto pripravený koláč dáme celý piecť na zhruba 30 minút do trúby dopredu vyhriatej na 150 stupňov, až kým nie je vrch do zlatista. Akonáhle je na povrchu krásna zlatistá kôrka, tak vieme že je náš taliansky mäsový koláč hotový.

Taliansky mäsový koláč, si vychutnávame čerstvý a chrumkavý najlepšie na večeru s pohárom dobrého červeného vína a skvelou spoločnosťou.