Domov»Koláče a zákusky»Moravské koláče

Moravské koláče

0
zdielaní
Pinterest Google+

Keď niekto povie slovné spojenie moravské koláče, tak si hneď predstavím výborné suché koláče s lekvárom a tvarohom, ktoré sme u nás jedli od kedy sa pamätám a nikdy sa u nás dlho neohriali, lebo boli vždy také dobré že sme ich zjedli hneď ako aspoň trochu vychladli potom ako ich vytiahli z rúry. Kto si chce tieto príjemné chvíle zopakovať nech číta ďalej.

Potrebné suroviny na moravské koláče:

  • 600g polohrubej múky
  • 120g trstinového cukru
  • 3 vaječné žĺtka
  • 350ml plnotučného mlieka
  • 30g kvasníc
  • 120g masla
  • 300g tvarohu
  • 1 vanilkový cukor a mletá škorica
  • hladká múka
  • olej
  • slivkový lekvár

Prípravu moravských koláčov môžeme rozdeliť do niekoľkých krokov. Najprv si môžeme pripraviť cesto a to tak že si zmiešame trochu mlieka, droždie a trstinový cukor aby sme si vytvorili kvások. Potom vezmeme preosiatu polohrubú múku, ktorú zmiešame zo zvyšným trstinovým cukrom a zapracujeme do neho maslo, vaječné žĺtka a soľ. Keď je hmota hotová tak do nej pridáme zvyšné mlieko a pripravený kvások a všetko spolu spracujeme do hladkého cesta. Takto vypracované hladké cesto oprášime trochou múky, dáme ho do misky, kde ho prikryjeme utierkou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Pokiaľ nám cesto vykysne máme čas si pripraviť tvarohovú plnku na ktorú si vezmeme plnotučný tvaroh, ktorý vymiešame spolu s trstinovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Keď nám cesto vykyslo, tak si pomúčime dosku na ktorom ho vyvaľkáme a pomocou pohára z neho povykrajujeme kolieska potrebnej veľkosti. Do každého kolieska vložíme do stredu kus tvarohu ako podklad a zatočíme ho ako na buchty. Následne si napríklad pomocou pohára do koliesok vtlačíme jamky, ktoré následne naplníme slivkovým lekvárom. Akonáhle sme si takto naplnili všetky buchty lekvárom, tak prichádza posledná časť a síce musíme si pripraviť posýpku na koláče. Posýpku na moravské koláče pripravíme múky, trstinového cukru a oleja, ktoré spolu zmiešame dokopy tak aby nám vznikla hrudkovitá štruktúra. Vezmeme si vaječné žĺtko, ktorý m potrieme moravské koláče a potreté moravské koláče posypeme posýpkou. Trúbu necháme rozpáliť na zhruba 190 až 210 stupňov a pečieme asi 30 až 40 minút. Akonáhle sa nám moravské koláče upiekli, tak ich necháme trochu vychladnúť.

Moravské koláče podávame trochu vychladené ideálne s dobrým domácim kakaom v zime, alebo počas letných dní sa k ním výborne hodí domáca bazová limonáda.