Cesnak

0
zdielaní
Pinterest Google+

Najstaršia prírodná medicína, ktorú poznali už tisícročia pred našim letopočtom a Hippokrates v antickom grécku ho predpisoval ako liek. A neviaže sa to len na Európu, lebo napríkla v Tibete je cesnak dodnes považovaný za jeden z najvzácnejších liekov a potravín.

Výskumy, ktoré sa s ním robili v ňom preukázali až vyše 400 liečivých zložiek ako napríklad liečivú zložku alicín. Tiež obsahuje  vitamíny A, B1, B2, D a C, amid kyseliny nikotínovej z minerálnych látok napríklad vyššie množstvo jódu.   Cesnak má antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky a výborne pomáha pri zápale hrdla a infekciách ústnej dutiny, pomáha rozvoju zalúdočnej flóry a črevnej mikroflóry, lieči infekčné hnačky, zabraňuje nadúvaniu a tlmí kŕčovité bolesti v bruchu. Taktiež zabraňuje zápalovým procesom v organizme a vďaka antioxidantom ktoré obsahuje pomáha spomaľovať starnutie, ktoré je spôsobené voľnými radikálmi a taktiež vďaka nim je výbornou prevenciou Alzheimerovej choroby a demencie. Rovnako je výborný v tom že pomáha odstraňovať z tela ťažké kovy a pomáha zlepšiť zdravie kostí. Ideálne je ho nakrájať a zaliať olivovým olejom napríklad v šaláte, ale pokiaľ nemáte pracovné stretnutie tak ho pokojne môžete zjesť aj bez toho alebo ho použiť do jedál na ochutenie, kde im dodá špecifickú lahodnú chuť. Znižuje krvný tlak, čiže ľudia z nízkym krvným tlakom by ho nemali jesť nadmerne veľa a tiež pre niektorých ľudí môže byť ťažší pre trávenie ak by ho jedli iba samotný.

Cesnak by nemal prísť do kontaktu s kovom ak chceme zachovať jeho liečivé účinky, preto je najlepšie ho očistiť napríklad keramickým nožom. Ak chceme cesnak uchovať na dlhšiu dobu, tak ho môžeme buď nakrájať a usušiť, alebo napríklad naložiť do olivového oleja a vzduchotesne uzavrieť prípadne najlepšie je ho skladovať na chladnom, suchom a vzdušnom mieste. Jeden tip, ktorý nám pomôže, aby nám cesnak nesmrdel je keď ho nakrájame a dáme do olivového oleja na pár hodín, vďaka čomu sa zníži jeho aromatickosť.