Domov»Koláče a zákusky»Štrúdľa so špenátom a syrom

Štrúdľa so špenátom a syrom

2
zdielaní
Pinterest Google+

Štrúdľa so špenátom a syrom je výborný slaný koláč, ktorý sa výborne hodí ako ľahší druhý chod obeda prípadne na ľahšiu slanú večeru, ak nechceme jesť nič ťažké na večer.

Štrúdľa so špenátom a syrom sa skladá z týchto surovín:

  • lístkové cesto
  • 450g špenátu
  • 200g syra alebo syru Feta
  • 1 vajce
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • maslo
  • soľ
  • strúhanka
  • trocha mletého korenia alebo papriky.

Prípravu štrúdle si rozdelíme na niekoľko krokov, pričom v prvom si najprv pripravíme plnku a to tak, že ideálne čerstvý špenát dáme do misky s nastrúhaným syrom. K nim pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, jedno vajíčko a celú zmes poriadne premiešam a dochutím soľou a mletým korením, prípadne trochou červenej štipľavej papriky. Gurmáni môžu ešte pridať trochu nadrobno nakrájanej slaninky, ale nie je to nevyhnutné. Keď máme pripravenú plnku, tak si vezmeme cesto, ktoré rozvaľkáme na šírku plechu ale dávame pozor aby nebolo príliš tenké a posypeme ho trochou strúhanky alebo múky. Následne na neho rozotrieme plnku a cesto zatočíme, pričom dávame pozor aby sme poriadne spojili konce. Takto pripravenú štrúdľu položíme na plech, ktorý sme si predtým vymastili maslom, potrieme ho vaječným žĺtkom a pomocou špáradla do neho urobíme malé dierky. Takto ho dáme piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov asi na 35 minút a pečieme do zlatista, kým štrúdľa nechytí jemnú kôrku.

Štrúdľa so špenátom s syrom môže byť podávaná spolu so zeleninovým šalátom alebo len tak lebo samotná tiež chutí skvele.