Domov»Nápoje»Bazový sirup starej mamy

Bazový sirup starej mamy

33
zdielaní
Pinterest Google+

Mnohí z nás si určite spomínajú na to ako nám naše staré mamy robili úžasné limonády z domáceho bazového sirupu. Dnes sa naučíme ako pripraviť bazový sirup tak, aby chutil ako keby ho robila naša stará mama, čiže zdravý, z prírodnej bazy ,plný vitamínov  a samozrejme bez konzervantov alebo chémie.
Čo potrebujeme:

  • 35 – 40 kvetov bazy
  • 2 litre vody
  • 1 kg cukru
  • 4 citróny

Kvety Bazy je najlepšie zbierať počas jari v máji a v júny kedy sú kvety najväčšie, obsahujú veľa peľu. Ideálny čas je hneď ráno počas slnečných dní , lebo vtedy je na kvetoch najviac peľu. Takto zozbierané kvety musíme ale spracovať ešte v ten deň ako ich zozbierame. Kvety bazy potom ako ich zbavíme drevnatých častí, umyjeme a v hrnci zalejeme prevarenou a už vychladnutou vodou. Následne pridáme citrón ktorý sme si nakrájali na kolieska, alebo vytlačenú citrónovú šťavu. Necháme túto zmes odstáť jeden až dva dni a potom cez sitko alebo čistú starú utierku ju scedíme a zvyšky vyžmýkame.  Zlatistú tekutinu ktorú sme získali zohrejeme na 50°C za stáleho miešania pridávame cukor až kým sa všetok cukor úplne nerozpustí a tekutina nezíska sirupovú konzistenciu. Teraz je bazový sirup hotový, ale kto ho chce dlhšie skladovať môže ho ešte prevariť, no je to škoda lebo príde o väčšinu vitamínov. Horúci sirup vlejeme do predom vyhriatych a najmä poriadne umytých fliaš. Skladujeme ho na chladnom tmavom mieste.

Nakoniec si ho už len vychutnávame tak ako za detských čias.

#bazový, #sirup, #recept, #príprava, #bio, #odBabičky, #receptúra, #kvet, #baza