Domov»Hlavné jedlo»Babičkine šúľance s makom

Babičkine šúľance s makom

20
zdielaní
Pinterest Google+

Ďalšia špecialita, ktorú môžeme pokojne označiť ako špecificky slovenskú. Makové šúľance sú nielen chutné, ľahké a sladké ale výborne sa hodia ako jednoduchší obed či sladká večera.

Potrebné suroviny:

  • 500g zemiakov
  • 250g hladkej múky
  • 2 vaječné žĺtka
  • 300g maku
  • 75 g masla
  • práškový cukor
  • soľ

Prípravu šúľancov začneme tým, že si najprv pomelieme mak, ktorý potom zmiešame s práškovým cukrom. Keď to máme hotové, tak sa môžeme pustiť do prípravy šúľancov a to tak, že si najprv uvaríme zemiaky, ktoré potom očistíme od šupky a nastrúhame na strúhadle do väčšej misky. Prisypeme štipku soli a múku, ktoré dôkladne premiešame. Následne pridáme vaječné žĺtka s trochou vody a znovu celú zmes dôkladne vypracujeme na trochu hustejšie cesto, ktoré necháme odležať asi 30 minút. Keď je cesto odležané rozdelíme si ho na niekoľko časti, ktoré postupne vyvaľkáme do tenšieho valca hrubého asi jeden centimeter. Keď máme valčeky pripravené na drevenej doske posypanej múkou valčeky nakrájame a ušúľame do požadovanej veľkosti a tvaru. Následne ich vysypeme do vriacej osolenej vody a keď nám vyplávajú na povrch tak ich scedíme a dáme do misy, kde ich posypeme pomletým makom s práškovým cukrom ,polejeme roztopeným maslom a dôkladne priemiešame.
Podávame ich s pohárom mlieka, domáceho kakaa alebo bylinkového čaju.

 

 

#šúľance, #makové, #mak, #babičkine, #recept, #príprava, #jedlo, #slávnostné, #bežné, #slovenské,