Domov»Niečo malé na zjedenie»Balkánsky šalát

Balkánsky šalát

0
zdielaní
Pinterest Google+

Balkánsky šalát všade veľmi dobre známy ako zdravá a chutná desiata či ľahký obed, ktorého prípravu sa teraz poľahky naučíme.

Potrebné suroviny na balkánsky šalát:

  • 250g hlávkového šalátu
  • 250g balkánskeho syra
  • 2 ks papriky
  • 2ks rajčín
  • 2ks reďkoviek
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mladé cibuľky
  • 15ks zelených olív
  • 50ml panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • pažítka

Prípravu  šalátu začneme tým že si umyjeme všetku zeleninu a postupne každú nakrájame na malé kúsky, okrem olív, cesnaku a pažítky. Akonáhle je toto hotové vysypeme zeleninu do misy pustíme sa do zvyšku. Olivy zbavíme kôstok a rozkrojíme ich na polovicu. Potom vezmeme cesnak, ktorý očistíme a pokrájame na plátky, ktoré tiež vysypeme do misy. Následne vezmeme balkánsky syr ktorý pokrájame na malé kocky a dáme do misy. Keď je takto všetko v misy, tak celu zmes dôkladne premiešame a dochutíme korením a soľou. Nakoniec zeleninu polejeme olivovým olejom a dozdobíme nadrobno nakrájanou pažítkou. Ak chceme trochu experimentovať tak môžeme namiesto olivového oleja použiť olej tekvicový alebo olej z vlašských orechov, ktoré oba sú skutočne veľmi zdravé.

Balkánsky šalát podávam v normálnych tanieroch spolu s poctivým domácim chlebom a je ako stvorený na to aby sa jedol s polentou, k omelete s cuketou alebo baklažánovým plackám.